Hokkaidovo-tvarohovo-čokoládový koláčik
Keďže
ste opäť klikli na náš recept, sú len dve možnosti: buď ste zvedaví, čo
sa z tej hokkaido dá ešte vykúzliť, alebo kávenka ku káve vás už
jednoducho prestala baviť. Tak či tak, správne! Dnes vás totiž pozývam
na už na pohľad zaujímavý, na prípravu jednoduchý a hlavne chutný
koláčik! Kombinácia tvarohu a kakaového cesta je vždy fajn, no keď to
ešte odľahčíte hokkaidovým pyré, z rúry vám vylezie naozaj šťavnatý
dezertík. Cítite tú vôňu? :)
Nebudem vás zdržiavať tým, že vám tu budem opäť vypisovať, ako upiecť tekvičku hokkaido. To už predsa viete, prípadne si veľmi rýchlo kliknete tu. Mne sa veľmi osvedčilo plánovať a tiež robiť raz za čas (rozumej aj 2x týždenne) naozajstné hokkaidové hody. Znamená to, že upečiem naraz aj dve tekvičky, z ktorých ľahko vykúzlim polievku, hlavné jedlo a ešte v ten alebo na druhý deň mám do hodinky takýto luxusný koláčik na stole.
Dosť bolo teoretizovania, teraz sa už rozbehnite do vašej špajze, komôrky, chladničky, či potravinovej poličky a vydolujte odtiaľ:
Na tmavé cesto:
- 150g polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- 1 vrchovatú lyžicu kakaa
- 100g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 1,25 dcl oleja (mne sa pri meraní objemu tekutín osvedčil "poldecák")
- 0,5 dcl mlieka
Na hokkaidovo-tvarohovú vrstvu:
- 1 veľké vajíčko
- 4 PL kryštálového cukru
- 250g vidličkou roztlačenej (predtým domäkka upečenej) tekvice hokkaido
- 250g jemného tvarohu
- štipka škorice
- 0,5 dcl mlieka
Ešte si nachystajte mixér a kruhovú formu vystlanú papierom na pečenie.
Sľubujem, že ani dnes nebudete mať veľa riadu, vystačíte si plus-mínus s troma miskami a mixérom. A už teraz si môžete dať predhriať rúru na 180°, ide to naozaj veľmi rýchlo.
Začnime tmavou vrstvou. Do jednej misky si navážte múku, pridajte prášok do pečiva a kakao. Dôkladne premiešajte.
V ďalšej miske si vyšľahajte vajíčka s cukrom. Keď je táto zmes svetlá a nadýchaná, prilejte mlieko a olej a nakoniec prisypte sypké záležitosti.
Ešte raz dobre premixujte, nech to hodí aj zopár bubliniek a tadááá, tmavé cesto je hotové!
Na hokkaidovo-tvarohovú zmes si opäť vyšľahajte vajíčka s cukrom a potom pridajte rozmačkané hokkaido, tvaroh a mlieko.
Nezabudnite ani na tú trošku škorice. Takže aj tu sme hotoví.
Teraz stačí tieto dve tekuté cestíčka nejakým kreatívnym spôsobom naliať do formy.
Môžete najskôr vyliať tmavé cesto a oranžovým urobiť lyžičkou
kôpky, alebo striedavo nalievať naberačkami do stredu formy raz tmavé,
raz svetlé, ono si to už v rúre poradí a všetko bude tak, ako má byť.
Prípadne použite akýkoľvek svoj spôsob a keď si nebudete istí, ako to
skončí, na záver ešte urobte v ceste umeleckú špirálku obyčajnou
vidličkou, aby sa tie dve cestá v rúre naozaj skamarátili. No nech sa
páči, už sme takmer vo finále!
Teraz už len vložte tento svoj výtvor do rúry a nechajte ju pracovať celú polhodinku. Zatiaľ vám rozvonia celý dom a vás upozorní na to, že teda tú kávičku už treba zalievať. Po vytiahnutí koláčik postrašte práškovým cukrom, prípadne potrite obľúbeným džemom a polejte čokoládou, nech to má štýl. No a teraz si už ukrojte štedrý kúsok a vychutnávajte! No vidíte! Hovorila som vám už na začiatku, že to bude lepšie, ako kávenka!
Krásne a voňavé jesenné dni vám prajem!
J.