Jemne pikantné mäsko v skvelej omáčke
alebo Ako duchaplne zlikvidovať poslednú špagetovú tekvicu z minuloročných zásob :)
Keďže nadpis je dosť dlhý, úvod bude krátky :)
Predpokladám, že vám už rašia prvé priesady cukiet, tekvíc a hokkaido vo vašich skleníkoch a možno už aj v záhradkách, no napriek tomu ste pri jarnom upratovaní pivníc zistili, že ešte máte jednu-dve tekvice z minulého roka, ktoré prežili v zdraví a trpezlivo čakajú, čo z nich v kuchyni vyčarujete. Ja som našla zabudnutú, no stále sviežu špagetovú tekvicu a tak vznikol plnohodnotný nedeľný obed aj s malým dezertom ku kávičke a teda pre vás ako inšpirácia ďalšie dva recepty. Dnes to bude hlavné jedlo a nabudúce vás poteším niečím sladkým.
Pustime sa teda do prípravy. Samozrejme, najskôr si rozohrejte rúru a urobte so špagetovou tekvicou, čo treba. Ak ste zabudli, kliknite tu.
Okrem toho si pripravte:
- mäsko (ja som mala morčacie, ale rovnako by zafungovalo aj bravčové, hovädzie či kuracie...ideálne z vlastného chovu alebo od miestneho farmára...veď viete, o čo nám ide :))
- 1 mrkva, kúsok zeleru, 1 petržlen
- plechovka lúpaných paradajok (ja som mala s chilli)
- malá plechovka kukurice
- hrsť predvarenej fazule, príp. plechovka fazuliek v slanom náleve
- a nemenej dôležité: sušená bazalka, trošku šalvie, hrsť čerstvo posekanej petržlenovej vňate, soľ, korenie, olej
A ideme na to. Predpokladám, že tekvica sa vám už chladí a vy pokukujete po jemných špagetkách, ktoré čakajú na vidličkový zásah.
Ešte počkajte a radšej si nakrájajte mäsko na malé kocky, ktoré narýchlo osmahnete na oleji, aby sa zatiahlo. Trošku podlejte vodou a nechajte pod pokrievkou dusiť.
Zatiaľ si očistite zeleninu a postrúhajte na jemno. Pridajte k mäsku a nechajte spolu dusiť tak dlho, ako to vaše mäsko potrebuje. Ešte ho posoľte, okoreňte.
Keď
je mäsko mäkké a voňavé ako sviečková, doprajte mu plechovku lúpaných
paradajok, kukuričiek, fazuľky a hlavne štedrú dávku byliniek. Dobre
premiešajte a nechajte ich spolu ešte asi 20 minút pobublávať.
No a ideme do finále! Vezmite si polovicu tekvice, rozstrapkajte špagetky a rozdeľte každému členovi rodiny, koľko si zažiada. K tomu mäskovú omáčku a už len popriať dobrú chuť všetkým zúčastneným!
Ešte malý tip pre vás: Ak chcete túto pochúťku podávať naozaj štýlovo, špagetky vydlabte, ale nechajte ich v šupke z tekvice, do ktorej pridáte mäskovú omáčku a budete vychutnávať priamo z nej.
Teším sa na ďalšie (sladké) experimentovanie!
J.